Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Η φαρμακευτική αξία και η χρήση του μύρτιλου στη γαστρονομία!!!

     Οι καρποί του μύρτιλου είναι εύγεστοι και έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Αντίθετα είναι φτωχά σε λίπος, νάτριο και θερμίδες, γεγονός που τα τοποθετεί στην πρώτη βαθμίδα της υγιεινής διατροφής!!! Το μύρτιλο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες A, C, E, B- καροτίνη, σε σάκχαρα, σε κάλιο, μαγνήσιο,φώσφορο,ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες.


     Τα μύρτιλα διαφημίζονται ως πηγή αιώνιας νιότης και οι τρέχουσες μελέτες για τα οφέλη τους στρέφονται σε αντιοξειδωτική δραστηριότητα, αντιγήρανση, πρόληψη καρκίνου, καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία, υγεία όρασης κ ουροποιητικού συστήματος!!! Έρευνα του μεγάλου αμερικανικού πανεπιστιμίου Tufts το κατατάσσει ως το υπ΄ αριθμόν 1( μεταξύ 60 φρούτων που εξετάσθηκαν συστηματικά) σε αντιοξειδωτικές και αντηγηραντικές ιδιότητες - σχεδόν 40%  περισσότερες από το κόκκινο κρασί. Επίσης δεκάδες έρευνες έχουν εξακριβώσει τις ευεργετικές ιδιότητες του μύρτιλου στην όραση, στη πρόληψη και αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων, στη πρόληψη των αλλεργειών, στη καταπολέμηση της κακής χοληστερόλης(LDL) και της αρτιοσκλήρυνσης, στον έλεγχο της υπέρτασης κ.α. λόγω των φυτοοιστρογόνων που περιέχουν ο καρπός και τα φύλλα του φυτού.


     Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε γλυκοζοειδή- και ειδικότερα η νεομυρτιλίνη- έχει αποδειχθεί επιστημονικά οτι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη!! Ακόμα το φολικό οξύ και το οξύ elagum των καρπών  του μύρτιλου έχει αποδειχθεί πειραματικά οτι επιβραδύνουν και προστατεύουν από την ανάπτυξη όγκων στο στομάχι, στον οισοφάγο, στους πνεύμονες, του παχέος εντέρου, του καρκίνου του στόματος, του προστάτη, στη μήτρα και στις ωοθήκες.


     Επίσης το αφέψημα από τα φύλλα είναι ένα ευεργετικό ρόφημα που βοηθάει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υψηλής συγκεντρώσης σακχάρων στο αίμα. Ακόμα τα φύλλα του έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της διάρροιας, της δυσπεψίας και της ναυτίας!!!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου