Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Η εγκατάσταση της καλλιέργειας του μύρτιλου


Α)Το έδαφος

Το ιδανικό έδαφος για το δενδρώδες μύρτιλο είναι το ελαφρό αμμώδες ή χαλικώδες έδαφος που είναι πλούσιο σε οργανική ύλη, και το οποίο έχει μία ελαφρά κλίση,αλλά έχει πολύ χαμηλό pH (pH 4,2-5,5).


Σε υψηλότερο pH από 5,5 τα φυτά παρουσιάζουν φαινόμενα έλλειψης σιδήρου(χλώρωση),ενώ αντίθετα σε πολύ χαμηλό pH(3,8) υπάρχει ο κίνδυνος να παρουσιασθούν φαινόμενα τοξικότητας από το μαγγάνιο του εδάφους αλλά και της έλλειψης καλίου.


Μερικά είδη εδαφών,λόγω του ότι το pH τους είναι σχετικά υψηλό,απαιτούν μία διαδικασία οξύνισης και μείωσης του pH τους,πριν από το φύτεμα των δενδρυλλίων του δενδρώδους μύρτιλου.


Η διαδικασία οξύνισης του εδάφους μπορεί να γίνει με τη διασπορά στο έδαφος μίας ποσότητας θείου.
Το θείο είναι ένα στοιχείο που είναι επιτρεπτό και από τη βιολογική γεωργία και επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εκείνους που καλλιεργούν βιολογικά το δενδρώδες μύρτιλο.


Η καλλιεργητική πρακτική έχει δείξει ότι δεν πρέπει κανείς να ρίχνει στο έδαφος ποσότητες θείου μεγαλύτερες των 50 κιλών/στρ/έτος,επειδή μπορεί να ζημιωθεί η μικροβιακή ζωή του εδάφους.
Αν το έδαφος έχει pH 5,2-6,5 πρέπει να εφαρμόσει στο έδαφος μία ποσότητα θείου,ώστε να μειωθεί το pH, ενώ αν είναι μεγαλύτερο από 6,5 πρέπει να αποφύγει να καλλιεργήσει το μύρτιλο στο έδαφος αυτό.



Μία άλλη τεχνική όξυνισης του εδάφους είναι η χρησιμοποίηση της τύρφης.Αν και κοστίζει περισσότερο από το θείο,η επίδρασή της στο έδαφος είναι πιο μακροχρόνια.

Η ποιότητα του νερού αρδεύσεως είναι ένα στοιχείο που πρέπει να προσέξει κανείς,επειδή μπορεί με την πάροδο του χρόνου να προκαλέσει ανεπιθύμητη άνοδο του pH του εδάφους.

Επίσης στη καλλιέργεια του μύρτιλου χρησιμοποιούνται ορισμένα οργανικά βελτιωτικά που τοποθετούνται σαν εδαφοκάλυψη στην επιφάνεια του εδάφους.Τα κυριότερα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι:
  • Τα πριονίδια
  • Οι φλοιοί των δέντρων
Τα οργανικά αυτά βελτιωτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια του μύρτιλου.Διατηρούν τη θερμοκρασία και την υγρασία του εδάφους σταθερή, ενώ εμποδίζουν το φύτρωμα πολλών ζιζανίων. Επίσης συμβάλλουν στη διατήρηση του pH και αυξάνουν την ικανότητα του εδάφους στη συγκράτηση υγρασίας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου