Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Η Λίπανση..

   



 Το μύρτιλο είναι ένα φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά! Γι αυτόν ακριβώς το λόγο μπορεί να καλλιεργηθεί σε εδάφη πτωχής έως μέσης γονιμότητας, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερες λιπάνσεις. Στο μύρτιλο συνιστάται τα θρεπτικά συστατικά να δίνονται με επαναλαμβανόμενες κ ελαφρές λιπάνσεις. Τα λιπάσματα που χορηγούνται πρέπει να διασκορπίζονται στη βάση των φυτών, αλλά δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 20 εκατ. η απόσταση από το λαιμό των φυτών κ αυτό γιατί οι ρίζες τους είναι ευαίσθητες στη περίσσεια αλάτων.


     Πριν ο καλλιεργητής αποφασίσει για το είδος της ετήσιας λίπανσης που θα χρησιμοποιήσει για την ανάπτυξη του μύρτιλου πρέπει πρώτα να κάνει μια ανάλυση που αφορά τα φυσικά και χημικά συστατικά του εδάφους κ μία φυλλοδιαγνωστική ανάλυση.
      Η ανάλυση του εδάφους γίνεται για να μας δείξει τη περιεκτηκότητα του στα διάφορα θρεπτικά συστατικά, καθώς επίσης και το τύπο του από άποψη φυσικής και κοκκομετρικής δομής.Η ανάλυση του εδάφους είναι απαραίτητη στα εδάφη που έχουμε επέμβει κ έχουμε τροποποιήσει το pH τους και αυτό γιατί μπορεί να χρειαστούμε να επέμβουμε ξανά. Μια ανάλυση του εδάφους κάθε 3-4 χρόνια μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολοθούμε την εξέλιξη και τη περιεκτηκότητα των διάφορων θρεπτικών συστατικών του εδάφους.


    Η φυλλοδιαγνωστική, είναι η ανάλυση των φυτών που γίνεται κάθε χρόνο ώστε να γίνονται αντιληπτά τυχόν προβλήματα θρέψεως που αρκετά συχνά οι χημικές αναλύσεις του εδάφους δεν μπορούν να εντοπίσουν. Το δείγμα των φύλλων που χρησιμοποιείται στη διαδικασία αυτή, πρέπει να λαμβάνεται στο τέλος της περιόδου της ενεργού ανάπτυξης των φύλλων κ στις αρχές της συγκομιδής. Σημαντικό είναι τα φύλλα να είναι ετήσιας ανάπτυξης κ να προέρχονται από το μεσαίο τμήμα των καρποφόρων βλαστών.
     Όπως προαναφέρθηκε, το μύρτιλο έχει μικρές ετήσιες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη για την ανάπτυξή του.
      Άζωτο: Το άζωτο είναι το θρεπτικο συστατικό που πρέπει να χορηγείται κάθε χρόνο. Η ποσότητα που πρέπει να εφαρμόζεται ανάλογα με την εξέλιξη του φυτού, την απόδοση του καθώς και τη περιεκτηκότητα του εδάφους σε οργανικές ουσίες. Η σωστή αζωτούχος λίπανση εξασφαλίζει την άριστη ανανέωση των βλαστών, την φυσιολογική ανάπτυξη του φυτού καθώς επίσης και την υψηλή παραγωγή των φυτών.
     Φώσφορο και Κάλιο: Το μύρτιλο απαιτεί μικρές ποσότητες σε φώσφορο και κάλιο. Για το φώσφορο καλό θα ήταν να χορηγείται μία ποσότητα πριν τη φύτευση για τη βελτίωση της περιεκτηκότητας του στο έδαφος. Όπως και στο φώσφορο έτσι και το κάλιο χορηγείται πριν τη φύτευση. Έρευνες έχουν αποδείξει πως το βάρος των καρπών αυξάνεται όσο αυξάνεται το ποσοστό του καλίου στα φύλλα.