Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Το κλάδεμα....

     Η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα είναι στο τέλος του χειμώνα ή στην αρχή της άνοιξης όταν οι οφθαλμοί βρίσκονται σε λήθαργο. Εάν γίνει το κλάδεμα μετά το φούσκωμα των οφθαλμών του φυτού,τότε παρατηρείται μείωση της ευρωστίας του,ενώ κινδυνεύουν με μαρασμό οι οφθαλμοί που έχουν αρχίσει να εκπτύσσονται. Στόχος του κλαδέματος είναι τα φυτά που θα δημιουργηθούν να μπορούν να συγκομίζονται εύκολα και στα οποία θα εισέρχεται το ηλιακό φως στο εσωτερικό τους, ο δε καλός αερισμός στο εσωτερικό των θάμνων θα μειώσει τους κινδύνους των ασθενειών.



      Τα πρώτα έτη μετά την εγκατάστασή τους τα φυτά του μύρτιλου δεν απαιτούν αυστηρό κλάδεμα,αλλά έστω κ ελαφρύ, το κλάδεμα είναι απαραίτητο. Τα δύο πρώτα χρόνια,είναι σημαντικό να απομακρύνονται οι ανθοφόροι οφθαλμοί ώστε να ευνοείται η ανάπτυξη των βλαστών του φυτού. Τα επόμενα δύο χρόνια,το κλάδεμα συνίσταται στην απομάκρυνση των πολύ διακλαδισμένων βλαστών κ οι οποίοι βρίσκονται κοντά στο έδαφος,ενώ διατηρούνται αυτοί που έχουν ισχυρή ανάπτυξη και έχουν όρθια θέση.



       Μετά το πέμπτο έτος, το κλάδεμα του μύρτιλου συνίσταται στην απομάκρυνση των ασθενικών,των μη παραγωγικών αλλά και        των πολύ λεπτών βλαστών.Κατά το κλάδεμα του μύρτιλου,πρέπει να έχει υπόψη του ότι το μεγαλύτερο μέρος  της παραγωγής προέρχεται από τους ετήσιους βλαστούς που έχουν μήκος 15-20cm κ οι οποίοι αναπτύσσονται επάνω στους κύριους βλαστούς που έχουν ηλικία 2-6 ετών.Οι βλαστοί με μεγαλύτεροι ηλικία θεωρούνται ότι έχουν μειωμένη παραγωγικότητα.
       Το φυτό του μύρτιλου,βρίσκεται σε πλήρη παραγωγή κατά το 7ο-8ο έτος της ηλικίας του. Κατά το έτος αυτό,το φυτό πρέπει να έχει  συνολικά 12-18 βλαστούς όλων των ηλικιών.


        Κάθε χρόνο από τη βάση του μύρτιλου εκφύονται νέοι βλαστοί.Οι βλαστοί αυτοί μπορεί να φθάσουν ταχέως το ύψος του ενός μέτρου,αλλά συνήθως δεν φέρουν ανθοφόρους οφθαλμούς κατά το πρώτο έτος. Το δεύτερο έτος οι βλαστοί  αυτοί διακλαδίζονται και σχηματίζουν πλάγιους βλαστούς ενώ τα επόμενα από τους πλάγιους αυτούς σχηματίζονται άλλοι δευτερεύοντες πλάγιοι βλαστοί οι οποίοι αυξάνουν συνεχώς σε αριθμό ενώ είναι και πιο λεπτοί. Όσο πιο λεπτός είναι ο βλαστός που φέρει καρπούς τόσο οι καρποί αυτοί είναι μικρού μεγέθους.  

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Η φύτευση..




      Η φύτευση του μύρτιλου γίνεται κατά προτίμηση την άνοιξη. Τα φυτά μπορούν να είναι σε γλάστρες ή να είναι γυμνόριζα. Συνήθως οι ρίζες τους περιβάλλονται από τύρφη,πριονίδια κ.τ.λ.

Τα φυτάρια πρέπει να είναι υγιή και εύρωστα και να έχουν ηλικία 1-3 ετών.Τα δενδρύλια του μύρτιλου που έχουν μικρότερη ηλικία (6 μηνών) παρουσιάζουν πολλές απώλειες ενώ τα πιο ηλικιωμένα είναι πιο ακριβά. Ο αριθμός των φυτών συνήθως είναι 200 φυτά ανά στρέμμα.

Σε κάθε λάκκο φυτεύσεως ενσωματώνεται μία ποσότητα τύρφης επειδή αποτελεί πολύ καλό παράγοντα μείωσης του pH του εδάφους. Το pH της τύρφης πρέπει να 'ναι 3.5-4.
Καλό είναι να φυτευτούν 2-3 διαφορετικές ποικιλίες στο ίδιο χωράφι, ώστε να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα σχετικά με την επικονίαση των φυτών. 





Η καλλιέργεια του μύρτιλου απαιτεί την εδαφοκάλυψη με την προσθήκη άχυρων ή από πριονίδι.Τα υλικά αυτά ρυθμίζουν την υγρασία του εδάφους,προστατεύουν το ριζικό σύστημα και συμβάλλουν στη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους. 




Επίσης,μία τεχνική που εφαρμόζεται στην καλλιέργεια του μύρτιλου, είναι η φύτευση των φυτών σε έδαφος που έχει διαμορφωθεί σε κυματοειδή μορφή σχηματίζοντας σαμάρια. 



Η φύτευση σε σαμάρια προστατεύει τα φυτά από τις ασθένειες που προσβάλλουν τις ρίζες επειδή τις απομακρύνει από την ζώνη του εδάφους που έχει πολύ μεγάλη υγρασία.
Υπάρχει μία δυσκολία καταπολέμησης των ζιζανίων πάνω στα σαμάρια, επειδή πρέπει να γίνεται με τα χέρια. Απαγορεύεται η χρήση μηχανικών μέσων πάνω στα σαμάρια επειδή οι ρίζες του μύρτιλου είναι πολύ επιφανειακές και μπορούν να υποστούν ζημιές.