Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΜΥΡΤΙΛΟ-BLUEBERRY (γενικά χαρακτηριστικά)




Κατ' αρχήν θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στο blog μας.Στο blog αυτό θ' ασχοληθούμε με την καλλιέργεια του μύρτιλου.Είναι μια προσπάθεια της "AGROPLANINA" LTD που ειδικεύεται τόσο στη παραγωγή, όσο και στην εμπορία φυτών μύρτιλου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Στόχος μας είναι μέσα από την εμπειρία μας,να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν στην Ελλάδα σχετικά με την καλλιέργεια του μύρτιλου.

Η καλλιέργεια του μύρτιλου αποτελεί μία πολύ καλή εναλλακτική καλλιέργεια, για όσους ενδιαφέρονται για κάτι καινούριο που θα τους εξασφαλίζει ένα καλό εισόδημα,ενώ επίσης αποτελεί ιδανική καλλιέργεια για όσους θέλουν ν' ασχοληθούν με τη βιολογική καλλιέργεια,καθώς το φυτό είναι ανθεκτικό στις ασθένειες.Το "ελιξήριο της ζωής"-όπως το αποκαλούν στη Ρωσία-είναι μια αποδοτική αλλά και ωφέλιμη καλλιέργεια,τόσο για τον αγρότη,όσο και για τον καταναλωτή,που επωφελείται από τα ευεργετικά του συστατικά.




Το μύρτιλο έχει καλή απόδοση καρπών..χρειάζεται ηλιοφάνεια,όξινο χώμα,περιοχή καλής αποστράγγισης εδάφους και κάποιες ώρες κρύου χειμώνα-αριθμός των οποίων ποικίλει ανάλογα με την ποικιλία για να μπορέσουν ν' ανθοφορήσουν.Η καλλιέργεια του μύρτιλου στην Ελλάδα κινείται σε χαμηλά επίπεδα,αλλά το ενδιαφέρον συνεχώς αυξάνεται τα τελευταία χρόνια.Η διάρκεια της καλλιέργειας κρατάει περίπου 50 χρόνια,ενώ ο αριθμός των φυτών που καλλιεργούνται ανά στρέμμα, είναι περίπου στα 200.Η μέση απόδοση των φυτών ανά στρέμμα είναι περίπου 1000kg.

Οι καρποί του μύρτιλου χαρακτηρίζονται από τις πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες.Τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί πολλές φορές οι ευεργετικές τους ιδιότητες όπως για την αντιμετώπιση της διάρροιας,την καλή κυκλοφορία του αίματος,βελτίωση της όρασης και τη μείωση του σακχάρου στο αίμα.




Οι καρποί του μύρτιλου μπορούν να καταναλωθούν σα νωποί καρποί ή να χρησιμοποιηθούν απ΄τη ζαχαροπλαστική για την παραγωγή μαρμελάδων,σιροπιών,αφεψημάτων απ' τα φύλλα,την παραγωγή αλκοολούχων ποτών,όπως λικέρ,τσίπουρο κ.α.